2.11.2017

Rok ve vinicích končí, ve sklepech začíná

Další rok ve vinicích vinařům končí. Právě tam udělali tu nejdůležitější část práce, protože jak praví známá moudrost „víno se dělá ve vinici“. Nedávno mi jeden bodrý vinař říkal historku, jak se ho turisté ptali, proč jim bylo špatně z hroznů, které si odtrhli cestou přes vinohrad. Řekl jim, že bylo postříkané jedem proti zlodějům, jako jsou oni. Nedivím se mu. Od jarního řezu musí o úrodu pečovat každý den. Podle stavu vláhy a počasí správně révu ošetřovat, kopat spodek, zalamovat, chránit před mrazem i před špačky, redukovat hrozny na keři a hlídat tu správnou chvíli, kdy je nejlepší hrozny sbírat. To se pak musí stihnout za chladných rán, aby v teple výtok šťávy nezačal kvasit. Bobule se musí dopravovat v malých přepravkách, aby tlakem nepraskaly, pak je potřeba je odstřapit a jemně lisovat… a až pak začíná ona alchymie ve sklepě. Tam platí, že ze špatných hroznů dobré víno neuděláte a z dobrých ho vždy můžete pokazit. Je to dřina a umění. S úctou a pokorou si na to vzpomeňme, až si ho „jednoduše“ necháme nalít.

Přečtěte si více novinek v newsletteru.