Můj otec začal v 90. letech vysazovat na Moravě tehdy méně známé nebo raritní odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Bouvierovo hrozno. Na toto netradiční spektrum jsme navázali zpracováním i typičtějších odrůd z rodinných vinohradů v Kyjově.
Frizzante i batonnage
A zatímco produkce dědečka Arnošta, zakladatele tradice, zůstávala u několika malých demižónů pro vlastní potřebu, s otcem jsme objem výroby postupně zvyšovali i s pomocí hroznů od vinohradníků z širšího okolí. Ve sklepním hospodářství je naše malé vinařství založeno na nerezových technologiích, nových i starších barikových sudech, a hlavně na myšlence důsledně pracovat s každou partií odděleně podle charakteru hroznů. Najdete tak u nás svěží aromatická vína vyrobená za pomoci ušlechtilých kvasinek určená k pití v mladém stavu, třeba i s nižším obsahem alkoholu, vedle plných vín dlouhodobě ležících na kalech. Novinkou je suché Frizzante HibSon. Zajímavostí je opomíjená odrůda Scheurebe, která je skvělá pro pozdní rašení oček, což později dohání během vegetace a výsledkem jsou při vinobraní velmi sladké a aromatické mošty.
Vinařství Rodina Kolbelova
Čelakovského 489/4, 697 01 Kyjov
sklep: Riegrova 397 Kyjov 69701
tel.: +420 774 743 232
email: rodinakolbelova@seznam.cz
web: www.rodinakolbelova.cz