Vinařská profese se mi stala životním osudem hned škole. Pracoval jsem postupně ve dvou větších vinařstvích a tam mi došlo, že zkusit to sám za sebe by byla ta správná výzva. Začal jsem bez zázemí, s nakoupenými hrozny, střídal pronajaté sklepy, ale vydržel jsem.
Jednoduše, ale s nápadem
Nákup hroznů jsem vyměnil za hospodaření na vinohradech, o které se jejich vlastníci nemohou nebo nechtějí starat, výrobní zázemí jsem si zřídil v nově postavené malé hale. Sídlo vinařství s degustačními prostory, sklepem a venkovním posezením najdete přímo proti bzeneckému zámku.
Při výrobě ctím tradiční metody – po odkalení bílých moštů řídím kvašení kolem 11-15 stupňů, modré rmuty procházejí otevřenou macerací. Barikové sudy sice nemám, ale úspěch měla i červená vína vyzrálá na jemně pálených francouzských chipsech. U zákazníků úspěšné suché Cuvée Orange Wine připravené ze společně pomletých hroznů Tramínu červeného a Tramínu kořenného nakvášené několik dní na slupkách už není k dispozici (když se sejdou ideální podmínky, nachystáme ho znovu), takže tipem bude polosuché Cuvée Petr 2024 (Sg/Rš) pojmenované po mém synovi.
Vinařství Luboš Poláček
Zámecká 1592, 696 81 Bzenec
tel.: +420 733 722 192
mail: lubospolacek@seznam.cz
Web: Facebook Vinařství Luboš Poláček